Az Ophelo GmbH munkaközvetítéssel foglalkozik Németországban.

Seiten

Mittwoch, 29. März 2017

Lassíts!!!

"Néha úgy viselkedünk, mintha lenne valami fontosabb az életnél!"
(Antoine de Saint-Exupéry)

Ha értesz úgy angolul, vagy olvasol úgy németül, hogy valaki slam poetry formájában elhadarja Neked, hogy miért kell felnézni, körülnézni, rácsodálkozni, a monitorod, a telefonod helyett észrevenni a Veled szembejövőket, a melletted ülőket, akkor kezdjük azzal, hogy megnézed ezt az öt perces videót:


Érdekes azért nem, hogy a lassításról beszél, de a slam poetry stílusának megfelelően korántsem lassan, kapkodni kell a fejünket, hogy kövessük :)
De amit mond és mutat, az nagyon megkapó, elgondolkodtató.
A végén a jelenet, amikor a fiú a telefonján nem találja az utcát amit keres és mit van mit tenni, megkérdezi egy arra haladó lánytól....akivel aztán egymásba szeretnek, gyerekeik és unokáik lesznek. Ha a GPS-re hagyatkozott volna, soha észre nem veszi a lányt.


Gyorsaság = sikeresség

Valjuk be, alkalmazkodva a mai világ elvárásaihoz, ezt legtöbben így gondoljuk. Ha valaki gyors, az tehetséges, hiszen hatékonyan, egyszerre több dologgal foglalkozik, állandóan elfoglalt, mert ennyire szükség van rá, mindig elérhető, mert hová is lennénk nélküle. A sebesség boldogság. Ha ráérő időnk van, az nyugtalanító, hiszen valamit biztosan elfelejtünk, kihagyunk, hogy néz az ki, hogy csak úgy tétlenül üldögélünk?

De azt már biztos Ti is észrevettétek - naná, ezt mindenki tudja sajnos - hogy a stressz megköveteli a cukros ételeket, italokat. Kell a cukor az agynak, ami egyfolytában, folyamatosan pörög, megold, gondolkodik, előre lát, tervez. És kellenek a mindenki által utált gyors kaják is, hiszen nincs idő beülni akár csak egy déli menüre, nem ám főzőcskézni, piacon vásárolgatni!

És itt a baj. Egészségtelen táplálkozás, folyamatos stressz - következmény az állandó fáradtság, frusztráció, fizikai tünetek, komoly betegségek, melyeknek nem tudjuk az okát.


Az üres percek a pihenésre kellenek

A Harvardon - azt mondják - mindenki a diplomája mellé egy oklevelet kap, "Slow down!" (Lassíts!) felirattal. Az egyetem vezetősége ezzel kívánja felhívni a leendő nagymenők figyelmét arra, hogy ha szabadidejük akad majd az életben, az arra való, hogy pihenjenek. 
Lehet, hogy így kevesebb dolgot csinálunk, de azt jobban! 
A feldolgozáshoz, megértéshez IDŐ kell.



Az úgy nevezett Slow Mozgalom 1986-ban Olaszországból indult. Ekkor még csakis a gyorséttermek, a gyorsételek ellen tiltakoztak, de mint a fentiekben láttuk, a gyorséttermek a stresszes életmód következményei, így a mozgalom nagyon hamar kiterjedt a Slow Life/Lassú Élet felé. A mozgalom akitivistáit ne lustálkodó, majd ráérünk arra még embereknek képzeljük el, ők folyamatos párbeszédet tartanak fenn a kormányokkal, az EU intézményeivel, a világ vezetőivel - nem is eredménytelenül. 
Franciaországban mostantól a nemrég elfogadott "lekapcsolódás joga" törvény értelmében az ötven főnél több embert foglalkoztató cégek vezetői munkaidőn kívül nem küldhetnek munkával kapcsolatos email-eket a dolgozóknak!

A legnagyobb szervezetek a világ számos országában jelen lévő Slow Food és a Cittaslow (a lassabb városi életet szorgalmazók), de kisebb és talán nem olyan lényeges mértékben működik Slow Health, Slow Travel, Slow Work, Slow Fashion, Slow TV, sőt,  Slow Sex elnevezésű mozgolódás is.

Magyarországon Slow Budapest néven létezik egyre eredményesebben a mozgalom. Vezetője Krajcsó Nelli maga is egy igen pörgős életről váltott vissza kisebb sebességbe.
Nálunk mindkét irány, a Slow Food és a Slow Life is jelen van a mozgalomban, elsősorban Budapesten, Tokajon, Pécsen, és a Kiskunságban. 2009-ben Hódmezővásárhely minden kitételnek eleget téve kiérdemelte a Cittaslow város elnevezést.

Hogy kezdj hozzá? 


Hát lassan!
Először csak bizonyos helyzetekben lassíts. Fedezd fel a környezetedet, szó szerint nézz fel a telefonodból, lásd meg a körülötted lévő világot, a melletted ülő, sétáló embereket.

A lassúság nem sebességet jelent, hanem szemléletmódot!
A lassú = minőség a mennyiség helyett, türelem, befogadás, tartalmas kapcsolatok, tartalmas ételek.



Ha lelassulsz, azt is észreveszed, vajon a helyeden vagy-e? Jó helyen vagy most?
Ha nem, változtass!
És ha ez éppen azt jelenti, hogy külföldön oldanád meg az életedet, hátha ott minőségibb, nyugodtabb életet élhetsz, keress minket.
Mint tudod, az Ophelo mottója: "Ne csak dolgozz, érezd is jól magad Németországban!". 

Több info: