Az Ophelo GmbH munkaközvetítéssel foglalkozik Németországban.

Seiten

Montag, 2. Januar 2017

Való nekem a külföld?!

Pezsgősüvegek bekészítve, a társaság a Himnuszt várja, Te pedig megpróbálsz a tömegben egy kicsit magadban lenni és átgondolni az elmúlt évedet, a pár perc múlva induló újat pedig két mondatban megtervezni. Mi az, amit már olyan régóta tervezel és nem merted eddig megtenni? Itt hagysz idén csapot-papot és belevágsz végre a külföldi életbe?


Felkészültél?


A külföldi életnek - mindegy hogy csak néhány hónapra, 2 évre vagy örökre tervezzük - van véleményem szerint egy alapfeltétele, amit mégis sokan megpróbálnak figyelmen kívül hagyni. 
A nyelvtudás. 

Nyelvtudás nélkül ne menj külföldre, legalább egy A2, vagyis beszédképes alapfokú szintet sajátíts el itthon, hogy ne adjanak el és ne érezd magad állandóan kínosan. Ez a szint elég akkor, amikor szinte menekülsz, mindegy mit, csak kint dolgozz és kint élj, csak innen el.

Ha viszont a megtervezett, úgymond józanabb utat követed, szakmunkát végeznél, karriert és biztos létet építenél, akkor ez nem elég, akkor a B2, vagyis a folyamatos beszédre képessé tevő, középfokú szint az elvárt.

Nyelviskola van bőven, a választék pedig még soha nem volt ilyen széles: kiscsoportos, nagycsoportos, egyéni, beszédfejlesztő, kifejezetten kinti munkára felkészítő, skype, délelőtt, este, hétvégén, intenzíven minden nap több órában...... 
Ne keress kifogást!


A lottómentalitásúaknak nem való


Nemrég olvastam ezt a kifejezést, nekem nagyon megtetszett. Ez a "belekezdek majd csak lesz valahogy" és a "nem igazán teszek érte, segítsen a szerencse" egyszavas összefoglalása.

Nagyon valószínű, hogy nem való Neked a külföld, ha az itthoni gondjaid elől akarsz menekülni, megoldatlanul hátrahagyod azokat. Ekkor ugyanis egyszerűen átköltözteted a problémáidat egy másik országba. 

Nem való akkor sem, ha azt hiszed, a külföldre költözés automatikusan egyenlő a boldogsággal. 

Ha a pároddal azért váltotok lakóhelyet, mert ezzel talán megszűnik a párkapcsolati problémátok, ekkor sem a külföldi munkavállalás a megoldás. 

Ha negatív ember vagy aki mindenben csak a rosszat képes észrevenni, nagyon hamar csak a hibákat fogod meglátni Németországban is. Van ott is elég hidd el. Ilyen szemlélettel nem lehet se boldog, se sikeres az ember sehol sem, a hozzáálláson kell változtatni, nem az országon.

Ha bárkivel konfliktusod van itthon (szüleiddel, barátaiddal, munkatársaiddal, magaddal), azt is előbb meg kell oldani, nem elvinni és előlről kezdeni másokkal külföldön.

Ha szingli vagy és úgy gondolod kint sokkal több esélyed lesz párt találni, akkor sem a külföldi munkavállalásban kell gondolkodnod. Erre megoldás lehet egy külföldi út, kirándulás, nyaralás, a munkavállalás, egy másik országban való új élet kezdése másról kell szóljon.

Külföldön több pénzed lesz. Ez legtöbbek kiindulópontja. Igazság szerint erre valóban megvan az esély, ám ha csak ez motivál, nagyon sok mindent át kell gondolnod. Drágább például az élet, külföldiként nem vagy bebetonozva az állásodba, az itthoniakat támogatni kellene, haza kell időnként utazni, adózni, a gyereknek iskolát, különórát fizetni stb., stb., stb.


A hozzáállás a döntő


Ha úgy érzed, váltanál és megpróbálod külföldön egy darabig, vagy örökre, jó döntést hoztál. 
Nem új a jelenség, réges régen is külföldre mentek fiaink szakmát tanulni, egyetemre jártak, nyelveket tanultak, más kultúrát ismertek meg és hoztak haza. Az Európai Unió létrejöttével a tanulás és a munkavállalás is könnyen átjárható lett az országok között, aminek számtalan előnye van. 

Felkészületlenül, lottózva azonban nem érdemes nekivágni.

Nézz körül, érdeklődj, van-e a szakmádra kint kereslet. Ha nincs, milyen más szakmához értesz, vagy mi az amit hamar el tudnál sajátítani és kint érdemes azt dolgoznod?

Egyedül mész vagy párban, barátokkal? Többen egymást tudjátok segíteni, közösen bérelhettek lakást, támogathatjátok a másikat a nyelvtanulásban vagy a hullámvölgyekben.

Vállalkozó szellemű vagy? Nem siránkozol, hanem keresed a megoldást? Nem félsz a változásoktól? A kiköltözés mindenképpen stressz, ezzel számolnod kell. 
Olvasd el itt, milyen hatások érnek majd és milyen fázisokon fogsz minden bizonnyal átmenni:

Tervezd meg előre, mennyi időre mész ki először, pontosan hova, milyen gyakran jársz majd haza. 

Járj utána az itthoni bejelentési, lejelentési kötelezettségeidnek (NAV, OEP, Nyugdíjbiztosító, gyerekeknek járó juttatások, Kormányhivatal). 

Gondold át, mi az, ami nélkül nem tudsz kint élni, azonnal szükséged lesz rá: internet, telefonkártya, bankszámla, orvos, sport, és azt már itthon kezd el szervezni, hogy a kitelepedésedre rendelkezésdre álljon ott.


Akkor lesz jobb életed, ha Te is beleteszel


Több pénzt szeretnél, könnyebb életet, kalandot, mást, de mindenképpen jobbat. Ugye ez a lényeg?
Ehhez azonban tenned is kell. 

Tudd, értsd, fejleszd a nyelvet amit kint beszélnek, képezd magad szakmailag, tanulj valami újat, építs szakmai és baráti kapcsolatokat. 

Nézd a dolgokat pozitívan, a kezdet biztosan nehéz lesz, már csak amiatt is, hogy más, mint a megszokott. 

Ne vásárolj meg rögtön mindent, amit hirtelen megtehetsz. Nyiss egy bankszámlát itthon, amire minden hónapban hazaküldesz pénzt. Hidd el nem kell a legnagyobb TV, új autó, Balin nyaralás, csak azért, mert hirtelen lett pénzed rá. Takarékoskodj, építs, tervezd a jövőt. És tedd biztossá az állásodat. 

Figyeld, ahogy a független élet felelősebbé, magabiztosabbá tesz, ahogy a kihívások olyan tulajdonságokat hívnak elő belőled, melyek meglétéről nem is tudtál. Tanulj sokat magadról és hasznosítsd.

Fogadd el a segítséget, ne dönts úgy, hogy ezentúl nem kell Neked senki és semmi. Itthonról is segítenek és kint is sokan figyelnek Rád, vedd észre. 

Az Ophelo segít Neked a szakmai és privát felkészülésben és nem engedi el a kezed a munkakezdést követően. Szépen lassan vonulunk ki az életedből, megvárjuk, hogy saját lábadra állj. Addig elérhetsz bennünket magyarul és németül, Magyarországon és Németországban is. Keress minket, érdeklődj mit kínálunk: