Az Ophelo GmbH munkaközvetítéssel foglalkozik Németországban.

Seiten

Donnerstag, 7. April 2016

Állásinterjú? Németül? Jaj!



Klári eredményesen összehozta a német nyelvű önéletrajzát, felhívták, hogy ez alapján érdeklődnek iránta, találkozott a magyar nyelvű kapcsolattartóval (németül is beszélgettek), megfeleltek a benyújtott iratai, a német hivatal elkezdte végre az elismertetési eljárást, és neki való állást is találtak. Ffúúúúúú.
Utazott hát Németországba bemutatkozó beszélgetésre!
Szakmai képzettsége kiváló volt, nyelvtudásával nem volt különösebb gond, nagyon akarta a munkát és nagyon akart Németországban dolgozni...mégsem sikerült. 


Miért?!

Klári a bemutatkozó beszélgetésen szinte nem volt önmaga. Izgult, szétszórt volt, belezavarodott a mondandójába, elfelejtette a legalapvetőbb szavakat is, a végén majdnem sírt. Kilépve az ajtón pedig megdöbbenésére ömlöttek belőle a szavak, remekül tudott németül magyarázkodni mit kellett volna másképp.
Utólag általában mindannyian tudjuk, de ez sajnos nem elég egy sikeres bemutatkozáshoz. A pszichológusok azt mondják, az első 4 percben kialakul az interjúztatóban az összkép a jelentkezőről, és az első 10 percben megszületik a döntés. 
Saját tapasztalataink és szakemberek segítségével megpróbáljuk most ezt a 10 percet eredményessé tenni számotokra.


Nyerjük meg az első 10 percet

Könnyű mondani, de a magabiztosság a nyerő. Jó hír: ennek eléréshez léteznek biztos tippek! 
Lépj be egy mosollyal - azonnal megalapozod a jó légkört :)
A megjelenés: öltözz a cég jellegéhez, stílusához megfelelően, érezd csinosnak, felszabadultnak magadat. Ne kelljen a kinézet, a szűk szoknya, a nem jól megválasztott frizura, nyakkendő, vagy a magaddal cipelt bevásárlószatyor miatt már eleve feszengeni.

Ha ez rendben, akkor egy igen fontos lépés következik: a felkészültség. 
Jól gondold át, milyen kellemetlennek tűnő kérdésekre számíthatsz az önéletrajzod alapján (lyukak az önéletrajzban, amikor épp állást kerestél, vagy háztartásbeli voltál, elbocsátás egy munkahelyről). A legmegnyerőbb az őszinteség. A hurráoptimizmus, a minden jó volt és mindenkit szeretek eleve gyanús. 
A felkészüléshez tartozik a cégről való alapos tájékozódás, melyet igen sajnálatos - és kicsit meglepő - módon sokan elfelejtenek. A neten könnyedén utánanézhetsz mivel foglalkozik a cég, kik a vezetői, mik az aktuális projektjei, tervei, fotógaléria tanúskodhat az általános hangulatról, esetleg fórumokon kérdezhetsz az ott dolgozóktól. 

És akkor mindezt németül

Az biztos, hogy ez tovább bonyolítja a helyzetet. 
A legnehezebb a telefonos állásinterjú, hiszen nem elég, hogy alig érti az ember, még a beszélőt sem látja, az egész szituáció idegen, hideg, eleve feszültséget kelt. Megnyugtatunk mindenkit, éppen ezért az Ophelo nem szokta ezt a módszert használni. :)
Ha mégis belefutsz ebbe a kellemetlen helyzetbe, segíthet, ha ekkor sem felejtesz el köszönni és elbúcsúzni. Nagyon jó, ha van melletted egy jegyzetfüzet, amibe azonnal felírhatod a fontos adatokat (főleg számokat, dátumokat, ezeket hajlamos az ember más nyelven azonnal elfelejteni) illetve a beszélgetőpartnered nevét, titulusát.
Az önéletrajz is legyen kéznél, abból fognak kérdezni, kínos, ha magunk sem emlékszünk mikor és mit is végeztünk.
Ma már szerencsére a legtöbb cég - mi is - skype-on, hangout-on bonyolítja azokat az interjúkat, melyekre nincs mód személyesen sort keríteni. Itt ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a fönt leírt személyes megjelenésnél, annyi kivétellel, hogy itt is jegyzetelhetünk akár és oldottabb a légkör. 


A német nyelvű állásinterjúnál elengedhetetlen a nyelvi felkészülés. Többször hangosan el kell próbálni otthon az egybefüggő bemutatkozást, elolvasni a cég német honlapját, kikeresni a várhatóan használandó szakszavakat. Fogalmazd meg előre németül a lehetséges kérdéseidet a munkakörrel, a céggel kapcsolatban.
Ne törekedj mindenáron a nyelvtanilag tökéletes mondatokra, ez eltereli a figyelmedet a szakmai mondandóról. Mindenki tudja, hogy nem egy anyanyelvi némettel van dolga, koncentrálj a választékos, lehetőleg minél helyesebb, de gördülékeny beszédre.


Van segítség a menthetetlenül izgulósoknak is

Aki az iskolai vizsgáin is rendre rosszul szerepelt, mert bár mindig tanult, ha izgul leblokkol, úgy érezheti, hiába minden szép szó és ötlet, ő akkor is izgulni fog, pláne, ha mindez német nyelven zajlik. 
Hidd el, a fent leírtak biztos, hogy segítenek, sokszor beváltak már.
De a legjobb amit tehetsz, ha kipróbálod az állásinterjú szituációt. Ma már léteznek erre szakosodott cégek Magyarországon is, akik egy előzetes állásinterjú lebonyolításával és annak kiértékelésével nagy segítségedre lehetnek, mondjuk ők: teszt állásinterjú
Elérhetőek online állásinterjúk is, legjobb ha németül keresel rájuk, például itt:  állásinterjúk németül
Segítségedre lehet a telefonos állásinterjúhoz ez az oldal: betűzés, írásjelek ejtése, saját magad jellemzéséhez pedig itt választhatsz számos lehetőség közül: persönliche Eigenschaften

Remélem segítettem, és ha hozzánk jelentkezel sikerülni fog a bemutatkozó beszélgetésed!