Az Ophelo GmbH munkaközvetítéssel foglalkozik Németországban.

Seiten

Donnerstag, 10. März 2016

Online személyiség

Lázban tartja a pszichológusokat, szociológusokat a kommentelés hajmeresztő világa. A Facebook és blogolvasók népes tábora lelkesen szól hozzá minden témához, sajnos ahhoz is amihez nem ért, vagy amit nem értett meg, amihez köze sincs. 
A nívó pedig a szakembereket is ámulatba ejti. Ahogy egyikük fogalmazott: "riasztóan alacsony színvonalon kommentelnek az emberek, bejegyzéseikben az értelem teljes hiánya mutatkozik meg".
Vajon mi az oka ennek a furcsa, lehangoló, ijesztő, érthetetlen jelenségnek?

Inkább nem érdekel a véleményük

Mostanában észrevehető, hogy a blogírók és a hivatalos (céges) Facebook oldalt működtetők egy része inkább nem ad lehetőséget a kommentelésre. Hogy miért teszik ezt? Azért, mert észrevették, hogy igen sokan el sem olvassák a posztot, csak a címig jutnak el, majd nekiesnek a klaviatúrának és írnak valami retteneteset. Sokakat nem érdekel a téma, ahhoz egyáltalán nem kapcsolódóan fejtik ki mindenhez illő véleményüket. A harmadik oka pedig a kommentek mellőzésének, hogy az alpári stílus miatt rengeteg energiát vesz el az adminok életéből a folyamatos moderálás.

Provokálnak, inzultálnak

Olyannyira érthetetlen a negatív kommentelés jelensége, hogy kutatás is készült e témával kapcsolatban, mégpedig a hangzatos nevű Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete fogott össze a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, feltárandó az eszetlen hozzászólások miértjét. A kutatás - mint a kutatások általában - igen érdekes eredményeket is produkált. Így például, bár azt gondolnánk, az odamondogatók azért írnak válogatott káromkodásokat, oda nem illő ostobaságokat, mert névtelenül, arc nélkül bármit megtehetnek. De nem, legtöbbjükre nem jellemző ez a gyáva magatartás. Névvel, Facebook elérhetőséggel vállalják vállalhatatlan véleményüket! Na, ezen még a pszichológusok is megakadtak! Pláne, hogy úgy tűnik, a káromkodók, a minden témához a politikát odacitálók többsége iskolázott ember. Kommentjük azonban legtöbbször köszönő viszonyban sincs a poszt témájával, nem konstruktív, kifejezetten provokatív, célja a többiek durva inzultálása. 

A gyűlölködés a legolcsóbb drog

A szalonképtelen kommentelőknek köszönhetően a pszichológia világába bevonult egy új fogalom: az "online személyiség". Emögött azokat a szolid anyukákat, öltönyös férfiakat, jóravaló fiatalokat találjuk, akik névvel, fotóval, arccal vállalják elfogadhatatlan mondataikat. Elgondolkodtató, vajon ez az oldott, önkontroll nélküli személyiség a valódi énjük?! 
A pszichológusok szerint e jelenség mögött a nagymértékű exhibicionizmus, a "nehogy már ne tehessem meg", az "én is leszek valaki, majd én megmutatom", a "mi utálkozók egyet gondolunk" érzése lelhető fel.
A gyűlölködés pontosan úgy működik mint a drog: jó érzést kelt és szokássá válik!
Akinek szüksége van a gyűlölködésre, mindig talál utálnivalót. 
A szelídebbek az elharapódzó szóhasználat és érzelmek miatt hamar kiszállnak a marakodásból, mert nincs igényük az ellenségeskedésre.

Akiket utálni lehet

Azok most a menekültek. Tökéletes ellenségkép. Máshogy néznek ki, mások a szokásaik, mások az elvárásaik, nem tudni miért vannak itt, mit akarnak.... Velük kapcsolatban az európaiak 90 százalékának nincs korrekt információja, csak részismeretekkel rendelkeznek. És ezek a kis, kiharapott darabkák elengendőek egy utálkozó komment hadjárat elindulásához. 
Mint fent is írtam, teljesen mindegy, mi a téma. Az Ophelo Facebook oldalán az álláshirdetéshez kapcsolódóan jutnak el többek hamar az igen alacsony színvonalú "migráncs"-ozáshoz. Sőt, már magát a poszt közzétevőjét képesek melegebb éghajlatra küldeni, vagy egyszerűen azt a kedves kívánságot tolmácsolni felé, miszerint "dögöljön már meg". 
Visszatérve röviden a pszichológusok kutatására, egy viszonylag megnyugtató dolgot csak találunk e rémisztő jelenségben: a mocskolódó, logikátlan, badar kommentelés nem magyar szokás, minden ország rendelkezik a maga tökéletlenjeivel.
Sajnos itt is: https://www.facebook.com/OpheloMagyarorszag/